Estic totalment convençut que entre els grans reptes que se’ns plantegen com a societat en el futur immediat es troba la inclusió efectiva i a tots els nivells de les persones amb discapacitat. Poc a poc hem anat superant la idea que hem de crear espais per a la diferència i hem començat a adonar-nos que hem de fer que tots els espais, tots els àmbits, tinguin les portes obertes a tothom, independentment de quines siguin les seves capacitats.

Fruit d’aquest esperit, hem afrontat des de l’Ajuntament la remodelació del parc Montmar per tal de crear-hi una zona de joc inclusiva per a infants amb discapacitat psíquica i del desenvolupament. Es tracta d’un espai per a l’ús exclusiu d’aquests nens i nenes? En cap cas. La idea és més senzilla: es tracta d’un espai en el qual els nens amb discapacitat puguin jugar en igualtat de condicions i en la companyia de la resta d’infants.

Així hem d’entendre la inclusió. Hem de començar a mirar el nostre entorn també amb els ulls de les persones amb discapacitat per tal que el disseny dels espais públics o de les activitats i serveis que promovem les administracions també les tingui en compte des del primer moment. En aquest camí hem comptat amb l’ajuda inestimable de Dispiera, que ens ha ajudat a veure als nostres parcs tots els entrebancs que poden trobar aquests infants. Vull aprofitar aquest espai per a agrair a aquesta entitat no només el suport que ens ha donat sinó especialment tota la feina que realitza per donar suport a les persones amb discapacitat i a les seves families. Són, sens dubte, un exemple.

Des de l’Ajuntament entenem aquesta actuació com a un primer pas, en primer lloc, cap a l’adaptació dels parcs infantils. Però volem anar més enllà i posar també el nostre granet de sorra per a fer possible que aquest sigui un món dissenyat a la mida de les necessitats específiques de totes les persones que l’habitem. Per arribar a un món més just, no podem deixar-nos ningú enrere.