En el passat ple del 27 de novembre de 2019, Junts per Piera vam presentar el següent manifest, el qual s’hi van adherir els grups municipals de ERC, Ara és Demà, la CUP, PSC i C’s.

El 17 de desembre de 1999, a través de la resolució 54/134, l’assemblea general de la ONU va declarar el 25 de Novembre com el dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les dones. Una data que ha de servir per reflexionar i  per renovar esforços per part de totes les institucions polítiques i socials, i per la societat en general, per lluitar per una transformació social necessària i urgent. La violència masclista és la primera causa de mort prematura entre les dones, el masclisme mata i ha de ser una qüestió política de primer ordre.

D’uns anys ençà, les violències masclistes, i especialment les violències sexuals, s’han situat al centre de les notícies, les xarxes socials i, fins i tot, de les festes majors dels nostres pobles i ciutats. Aquestes violències contra les dones, lesbianes i transsexuals, tradicionalment invisibles, han sigut exposades públicament per les seves supervivents per denunciar un sistema opressiu, que silencia i mata. S’ha posat en evidència que el problema no són els espais públics, els locals d’oci o les festes populars, ja que també les patim als nostres llocs de feina i a casa.

Encara avui es fa imprescindible seguir treballant conjuntament i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per l’eradicació de totes les violències masclistes i la reparació de totes les supervivents. També cal reconèixer la lluita constant i incansable dels moviments feministes, que no han deixat de crear les contres narratives sobre la violència sexual que ens han permès posicionar-nos en un altre lloc davant d’unes agressions que ens volen infondre la por. Aquí, les dones joves han estat la punta de llança d’aquesta transformació. Elles són les protagonistes d’aquest punt d’inflexió, esdevenint la generació d’un canvi tan urgent com imprescindible. Els moviments feministes han sortit al carrer dia rere dia i han cregut sempre en les supervivents. Han fet saber que el consentiment és un element central a l’hora d’entendre la sexualitat, que  és reversible i que cal renovar-lo, que només un sí és sí i que tot això és innegociable. 

Manifestem una aposta clara i contundent per corregir errors que es produeixen dins els sistema institucional per evitar que una dona que hagi denunciat un maltracte acabi sense l’ajuda necessària per la seva protecció per falta de medis, formació o coordinació dels responsables per proporcionar-li.

Els Ajuntaments  per ser l’Administració més propera a la ciutadania, som els que hem de donar una resposta més ràpida i eficaç a aquest problema social. El nostre Ajuntament vol reafirmar el compromís amb la lluita contra la violència masclista i les desigualtats.

Per això aquest Ajuntament:

  • Manifesta un sentit i dolorós record a la memòria de totes les persones assassinades per la violència masclista i per reconèixer la força, el coratge i la valentia de les dones supervivents, de les que han trencat el silenci i de les que lluiten dia a dia per fer-ho. 
  • Declara el seu compromís de fer la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat, una política prioritària i transversal. Les accions municipals han de tenir un caràcter pedagògics i transformador i s’han de tenir en compte a l’hora de planificar les accions des de les diferents regidories, per treballar-les amb una perspectiva de gènere.
  • Es compromet a facilitar a través del medis públics dels quals disposem, tot tipus de campanyes dirigides a la prevenció, orientació i conscienciació de les desigualtats entre dones i homes i de la violència masclista.
  • En quant a entitat subvencionadora, l’Ajuntament es compromet a no subvencionar actes en que l’entitat organitzadora utilitzi el cos de les dones de forma sexista com a reclam publicitari.
  • Insta a la conselleria de Justícia, al ministeri de Justícia i al congrés del poder Judicial que intensifiquin les tasca de formació dels membres de la judicatura y que revisin els protocols d’actuació.
  • Considerant absolutament necessari l’ensenyament afectivo-sexual dins del sistema educatiu, i des d’edats primerenques,  l’Ajuntament es compromet a recolzar a les escoles en aquest treball, incloent un projecte des del Pla Educatiu d’entorn. 
  • Donar trasllat d’aquest acords a les associacions del poble, així com fer-ne difusió a tots els medis municipals de comunicació.